Kribbe van de Europese Commissie: Een superkinderopvang

De crèche met 320 bedden van de Europese Commissie in de Clovislaan te Brussel begon uit haar voegen te barsten door de uitbreiding van de Europese Unie. De Commissie besloot daarom een uitbreiding te voorzien in het oude gebouw van de Compagnie des Wagons-Lits, kortweg WALI (5.000 m²). GLOBAL nam de volledige opdracht op zich, van de eerste potloodtrek tot de laatste lik verf.

Aangegane uitdagingen

De twee gebouwen met elkaar verbinden

Er moest een verbinding komen tussen het oude WALI-gebouw met hoge plafonds en het iets recentere gebouw, middenin de huizenblok. Stabiliteitsproblemen maakten het werken in fasen, verdieping per verdieping, zone per zone noodzakelijk.

Een ontwerp op kindermaat

GLOBAL moest een project ontwerpen dat rekening hield met de bijzondere bestemming van de plaats. Dit vergde research en het in vraag stellen van de gebruikelijke aanpak. GLOBAL koos voor grote terrassen met oog voor het zonlicht zodat de kinderen een luchtje kunnen scheppen.

Rekening houden met wettelijke voorschriften

Een crèche is onderworpen aan tal van beperkingen en voorschriften die invloed hebben op elke beslissing, zoals het installeren van liften of lichtschachten.

Gevolgde stappen

Opvolging van A tot Z

Studies, schetsen, bouwvergunningen, indieningsdossier, as-built dossier, opvolging en oplevering van de werken. Van bij het ontwerp tot de uitvoering werd de opdracht van A tot Z opgevolgd door GLOBAL.

global creche wali eu etape 2

Richtpunten

Het designteam ging de uitdaging aan de 4 verdiepingen een eigen identiteit te geven. Elke entiteit kreeg een naam, nummer en levendige en vrolijke kleuren.

global creche wali eu etape 2 bis

Verwezenlijkingen

Een supercrèche

Een nieuwe gevel en nieuwe kleuren vergemakkelijkten de interne circulatie. GLOBAL koos ervoor de kantoren aan de straatkant in te richten en het rustigere binnengedeelte voor te behouden voor 16 crèche-eenheden.